January 21, 2022

Τροφοπενία σιδήρου στα φυτά

Ο ρόλος του σιδήρου στα φυτά



Παρόλο που ο σίδηρος (Fe) είναι το 4ο πιο άφθονο στοιχείο του εδάφους (λιθόσφαιρα) , η ανεπάρκεια Fe είναι μία από τις πιο συχνές ελλείψεις ιχνοστοιχείων στα φυτά.

Η ανεπάρκεια του Fe στα φυτά συναντάται σε ασβεστούχα ή αλατούχα εδάφη, σε αμμώδη εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικό Fe , και σε πολύ βαριά όπου η οργανική ύλη χηλικοποιεί τον σίδηρο, καθιστώντας το στοιχείο μη διαθέσιμο για πρόσληψη από τα φυτά.

Το πρόβλημα ανεπάρκειας σιδήρου  επιδεινώνεται από συνθήκες που εμποδίζουν την σωστή αποστράγγιση του εδάφους όπως συμπίεση ή πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο.

Δεδομένου ότι πάνω από το 30% των εδαφών στον κόσμο είναι ασβεστούχα, η έλλειψη σιδήρου αποτελεί πρόκληση σε πλήθος πολυετών καλλιεργειών όπως: εσπεριδοειδή, αμπέλια , μήλα, ακτινίδια, αβοκάντο, μούρα και πυρηνόκαρπα ( βερίκοκο, ροδάκινο, νεκταρίνι, κεράσι ).

Η αφομοίωση του σιδήρου από τα φυτά εξαρτάται άμεσα από το pH του εδάφους και φυσικά την φύση του σκευάσματος που χρησιμοποιεί ο παραγωγός για τον εμπλουτισμό του.
Όσο υψηλότερο είναι το pH τόσο πιο συνηθισμένη είναι η έλλειψη σιδήρου

Συμπτώματα ανεπάρκειας



Ο σίδηρος ανήκει στα δυσκίνητα στοιχεία στα φυτά ως εκ τούτου, τα συμπτώματα ανεπάρκειας του εμφανίζονται στα νεαρά φύλλα.

Η μεσοκυττάρια χλώρωση (Εικόνα 1) είναι το κύριο σύμπτωμα που σχετίζεται με την ανεπάρκεια σιδήρου ακολουθούμενη από μειωμένη ανάπτυξη βλαστών και ριζών, πλήρης χλώρωση του φυλλώματος, φυλλόπτωση και υπό σοβαρές συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό του φυτού.
Επίσης λόγω του στρες που δημιουργεί η τροφοπενία σιδήρου η συνολική παραγωγή μειώνεται λόγω του μειωμένου αριθμού καρποφόρων σημείων.

Προσθήκη σιδήρου  – λύση στο πρόβλημα



Η προσθήκη σιδήρου χηλικής μορφής (HBED) είναι η πλέον αποδοτική λύση στο πρόβλημα με αποτέλεσμα που διαρκεί.

Το προδιαλυμένο προϊόν Epsilon 3% Emulsion από την Van Iperen βρίσκεται σε μορφή εναιωρήματος ( γαλάκτωμα ) και καθιστά την χρήση του εύκολη και αποτελεσματική.

Καινοτομία HBED

Η χρήση του είναι ασφαλής προς τους ανθρώπους και έχει σημαντικά μειωμένη ανταγωνιστικότητα με τον χαλκό.

Η υψηλή σταθερότητα του προσφέρει έγκαιρη και παρατεταμένη παροχή σιδήρου στην καλλιέργεια με μεγάλη διάρκεια απορρόφησης από το φυτό.
( long lasting effect )

Επίσης ο σίδηρος χηλικής μορφής (HBED) Epsilon 3% δεν φωτοδιασπάται με αποτέλεσμα λιγότερες απώλειες προϊόντος κατά την εφαρμογή άρα περισσότερη οικονομία.

Η καινοτόμα τεχνολογία του Epsilon 3% δίνει την δυνατότητα αποτελεσματικής χρήσης του προϊόντος σε υδροπονικές καλλιέργειες και έχει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δραστικότητας σε σχέση με με οποιοδήποτε άλλο προϊόν.

Εφαρμογή


Προληπτικά ή θεραπευτικά η χρήση του είναι εύκολη και δεν απαιτεί εξειδικευμενες γνώσεις.

Η προσδιαλυμένη μορφή του δεν απαιτεί διάλυση του κόκκινου σιδήρου, αρκεί η αραίωση του προϊόντος σε αναλογία 1:20 , ανάδευση και στην συνέχεια η πρόσθήκη του στον υδρολιπαντήρα.

Η εφαρμογή γίνεται στο σημείο που έχει τη καλύτερη αποδοτικότητα και διάρκεια,  δηλαδή στις ρίζες των φυτών.



Και μια τελευταία συμβουλή



Παραδοσιακές μέθοδοι προσθήκης σιδήρου στα φυτά μέσω σιδηρόνερου ενέχουν κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και δεν έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Ακόμα και σε καλλιέργειες μικρής κλίμακας όπως τριαντάφυλλα στον κήπο ή λουλούδια σε γλάστρα προτιμήστε εξειδικευμένα σκευάσματα σιδήρου χηλικής μορφής HBED και επωφεληθείτε από τα άλματα της τεχνολογίας για τον αγροτικό τομέα.